Шабла и плажа

Шабла се намира на около 25 км.  южно от границата с Румъния и на 80 км. северно от Варна. Региона на Шабла се слави като едно от спокойните места за почивка край морето. Бреговата ивица е съчетание от безкрайни пясъчни плажове на север и стръмни скални брегове на юг от нос Шабла. Морските плажове на Шабла са 22 % от всички плажове по крайбрежието, като се отличават със ситния си  зърнест пясък и мекото пясъчно дъно на морето.  Уникално е  соленото  езеро – лагуна „Шабленската Тузла“ с много полезната по своя състав лечебна кал.  Районът на Шабла е сред най-значимите влажни зони в  България,  в която през есенно-зимния период в района могат да се наблюдават световно застрашени видове птици.

В миналото градът е бил територия, на която е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. На територията на Шабла се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Съоръжението е копие на Александрийския фар, но значително по-малък. Светлината на фара се вижда на 17 мили навътре в морето.

Природните забележителности и богатото културно-историческо наследство на Шабла, установени чрез дългогодишни археологически разкопки, проучвателна и събирателна дейност са в основата за развитие на познавателния и културно-историческия туризъм в региона. 

Градът е подходящ за почивка за всички, които търсят пълноценен природосъобразен отдих,  далеч от тълпите туристи и all-inclusive хотелите.